Eys en omgeving

Zicht op Eys

Eys (Limburgs: Ees) is een dorp in Zuid-Limburg in Nederland. Het dorp is gelegen in een beekdal. Eys is één van de tien kerkdorpen van de gemeente Gulpen-Wittem en heeft 1540 inwoners, inclusief het buitengebied en bijbehorende buurtschappen en gehuchten ruim 1800.

In Eys zijn enkele horecagelegenheden, te weten:

Herberg Bie de Tantes, www.bie-de-tantes.nl
Taverne Lambieck, www.tavernelambieck.nl
Café Sport, www.cafe-sport-eys.nl
Friture Hendriks

Ook zijn er diverse winkels:

Bakkerij Starmans
Spar Starmans
Groente, Fruit en meer... de Eyserhalte, www.eyserhalte.nl
Duurzame mode de Groene Knoop, www.degroeneknoop.nl

Eys is gunstige gelegen in het prachtige heuvelland. Wandel en fietsroutes liggen naast de deur. Wat te denken van de Eyserbosweg, scherprechter in de Amstel Gold Race. Veel fietstochten doorkruisen Eys. Naast de eerder genoemde Amstel Gold Race is ons dorp ook een belangrijk onderdeel in Limburgs Mooiste en Volta Classic.


Voor dagtochten naar Heerlen, Maastricht, Aken, Valkenburg hoeft U niet ver te reizen. Zelfs de Eifel en de Ardennen zijn snel te bereiken.
Monschau is binnen het uur te bereiken. Zelfs het Luxemburgse dorpje Weiswampach, bekend van het mooie meer en de goedkope inkoop van drank,tabak en benzine is binnen een ritje van 1 uur en 1 kwartier van ons huisje te bereiken.


Maar ook de nabij gelegen dorpjes Simpelveld, Gulpen, Epen, Mechelen, Slenaken, Wijlre, Wittem etc zijn een bezoek waard. Mondo Verde, Dierenpark Gaia Zoo, ZLSM, Snowworld, Kerstmarkt Valkenburg, het Drielandenpunt allemaal attracties binnen een cirkel van 20 km.Meer informatie over Eys vindt u op: nl.wikipedia.org/wiki/Eys 

Uitstapjes en activiteiten

Kerstmarkt Valkenburg:

De kerstmarkt in Valkenburg is een van de bekendste markten in Nederland. Van midden november tot begin januari wordt Valkenburg omgetoverd tot de kerststad van Nederland. Uit heinde en verre komen de mensen een bezoekje brengen aan de markt. In het begin kwam men om de markt in de grotten te bezoeken, maar nu komt men steeds meer voor de hele sfeer in Valkenburg en omgeving. Steeds meer nevenactiviteiten worden gepland. Zo trekt de kerstparade door de stad steeds meer publiek. Ben je in de buurt, ga dan even kijken. Maar het is verstandig om je bezoek te plannen op minder drukke tijden.

Amstel Gold Race:

De enige Nederlandse Worldtour wedstrijd is de Amstel Gold Race. Sinds 1966 doorkruisen de wielrenners Limburg, waarbij de Eyserbosweg een van de scherprechters is in het parcours. Waar in het verleden alleen de profs de heuveltjes beklommen is er sinds enkele jaren en tourversie van de Amstel Gold Race. Op zondag rijden de profs, op zaterdag de recreanten. Beide dagen trekken veel publiek en het is een waar spektakel.

Onderstaand treft u nog een aantal links naar relevante en interessante websites: